Digitroni

Digitroni: Sta znace tasteri (dugmad) na digitronima?

Mali broj ljudi zna i koristi sve mogucnosti digitrona. Ako uz ovo uputstvo nadjete bar jos jednu funkciju koja vam se ucini interesantnom i moze olaksati rad, smatracemo to uspjehom.

TasterIme (ENG)Gdje se javlja
Funkcija
All ClearUobicajenoSve Cisto. Ovaj taster je obicno zajedno sa tasterom (C) cisti/odustani kako bi se izbrisao zadnji unos podataka. Sve Cisto funkcija cisti trenutni unos, ali ostavlja memorisane podateke netaknute. Rezultat pritiska na AC je obicno “0” jer je kalkulator spreman za novo racunanje.
Clear or CancelUobicajenoOvaj taster se koristi za odustajanje od zadnjeg unosa ako (AC) je prisutan ili za odustajanje kada je sa (CE) tasterom.
Clear/Cancel EntryUobicajenoOvaj dvostruki taster brise unesen broj kada je pritisnut jednom, a kada se pritisne drugi put brise u potpunosti digitron (svu memoriju). Na primjer, kucanje (5)(X)(2)(CE)(3)(=) daje rezultat 15 (5 X 3) kao odgovor.
Cancel EntryUobicajenoOvaj taster brise unet broj. Na primjer, kucanje (5)(X)(2)(CE)(3)(=) daje rezultat 15 (5 X 3) kao odgovor.
LSD1974/5Least significant digits – Najmanje znacajne cifre. Na displeju od sest cifara pokazace slijedecih sest cifara koje dolaze desno poslije prikazanih. Displej se vraca u normalu kad se otpusti taster. Ovo dodaje preciznosti digitrona (u nekim slucajevima do 16 cifara) a samnjuje troskove, velicinu, i potrosnju energije.
Register exchangeHanimexKada radimo sa konstantom ovo ce zamijeniti sadrzaj displeja registrom konstante. Ovo znaci da  “odgovor” postaje operator konstante. Moze da se koristi i za zamjenu registra memorije kada se koristi sa (M) tasterom.
Register exchangeImperial /
Adler
Kao prethodno samo bez zamjene memorije.
EXchange registerBrotherKao prethodno samo bez zamjene memorije.
PercentageUobicajenoVjerovatno najcesca funkcija. Obicno se koristi zajedno sa tasterom za mnozenje; (5)(0)(X)(1)(0)(%)(=) daje rezultat5 (10% od 50), pritiskanjem (-) tada dobijamo rezultat 45 (snizenje originalnih 50 za 10%. Stariji modeli ovdje izvrse podjelu sa 100.
Change SignUobicajenoDozvoljava da promijenite broj koji ukucavate sa pozitivnog u negativni i nazad.Moze da promijeni i znak rezultata na displeju.
Change SignImperial /
Adler
Isto kao gore – dozvoljava da promijenite broj koji ukucavate sa pozitivnog u negativni i nazad.Moze da promijeni i znak rezultata na displeju. Etiketa je pomalo konfuzna jer je kasnije ovaj simbol koriscen za unosenje zagrada na matematickim digitronima.
PiUobicajenoOvo Grcko slovopredstavlja korisnu konstantu koja je odnos izmedju precnika i obima kruga. Pritisak obicno izbacuje broj 3.1415926.
Square RootUobicajenoKvadratni korijen. Daje broj, koji kada se pomnozi sa samim sobom, dati prvobitni broj. Pritisak na (9)(Korijen) daje 3 (jer je 3×3=9). Rezulatati koji nisu cijeli brojevi obicno pokazuku gresku pri zaokruzivanju jer kada se pomnoze sa samim sobom daju priblizan rezultat, na primjer (2)(Korijen) daje 1.4142135. Ako ovo pomnozite sa samim sobom (koristeci (X)(=)) dobicete nesto kao 1.9999998.
SquareObicno MatematickiKvadrat. Mnozi broj sa samim sobom. Kucanje (3)(X2) daje rezultat “9” bez potrebe da pritisnete  taster (=).
Total accumulatedSperryPokazuje total koji se akumulirao (dodavao) u memoriju od zadnje opreacije brisanja. Obicno je ova akumulacija automatska pri svakom pritiskanju tastera (=).
Memory functionUobicajenoKada vidite taster (M) bez icega onda se koristi kao dio sekvence od dva tastera. Ili se (M) koristi kao “shift” funkcija i ukljucuje “gornju” funkciju (kao M+) ili se koristi sa standardnim operatorima (kao (+)(=) ili (X)) na isti nacin. Ova ideja smanjuje broj taster potrebnih za memorijsku funkciju.
Cancel memoryUobicajenoBrise memoriju i vraca je na nulu. Ugasice znak na dipleju koji vam kaze da je memorija sadzi neke podatke. Isti rezultat cete dobiti kada oduzmete istu sumu od sume iz memorije.
Recall MemoryUobicajenoDace vrijednost memorije bez njgovog brisanja. Ako je stanje memorije 10 onda (5)(X)(RM)(=) daje rezultat 50.
Memory recall / cancelUobicajenoPrvi pritisak na taster ce pozvati sadrzaj memorije, a drugi slijedeci pritisak ce izbrisati memoriju.
Memory OutImperial /
Adler
Isto kao gore.
Add to memoryPonekadSimultano ce zavrsiti trenutno racunanje i dodati rezultat u memoriju. Cesto radi isto sto i (M+) taster ali ponekad ce ovo samo dodati prikazani rezultat.
Add to memoryUobicajenoDodaje sto god je na displeju u sadrzaj memorije.
Subtract from memoryUobicajenoOduzima sto god je na displeju od sadrzaja u memoriji.

Prekidaci

Financial inputPonekadObicno vidjen na stonim digitronima, ovj prekidac je idealan za brzi unos finansijskih podataka. Ukljucivanje ove funkcije podrazumijeva da svaki unos ima dvije decimale. Kucanje (3)(4)(5) daje rezultat 3.45 – idealno za sabiranje velikog broja novcanih iznosa.
Decimal switchPonekad / na stonimIma puno varijacija ovog prekidaca, pri cemu na slici vidimo kombinaciju sa prekidacem za gasenje ali je cesto potpuno odvojen. Mozete vidjeti bilo koji broj od 0 do cak 10 i “podesava” decimalni prikaz na toliko decimala. “F” znaci “Floating decimal point” ili broj decimala se automatski prikazuje po potrebi.

Komentariši
Besplatna isporuka

Na sve porudžbine preko €39

Povraćaj robe

Jednostavno i bezbrižno. Proizvod mozete vratiti sami ili sačekati našeg kurira

Korisnička podrška

Za dodatne slike i objašnjenja nas kontaktirajte Viber-om na: +38269340988

100% Sigurno plaćanje

Možete izvršiti plaćanje karticom, kešom ili preko bankarske aplikacije kao CKB GO